De bovenstaande afbeeldingen spreken voor zich, denk ik. Bedenk wel dat deze overzichtsplaatjes het gemiddelde aangeven over een periode van 30 jaar (1991-2020). Per maand of per jaar kan de verdeling van de straling over het land er heel anders uitzien.

De Landelijke Opbrengst Berekening (LOB).
De 'Landelijke Opbrengst Berekening' is een berekening van de producties (in kWh/kWp) voor 2 'consumenten' zonnestroominstallaties met verschillende oriëntaties op 17 locaties in Nederland. Er is een berekening gemaakt voor een systeem met optimale (zuid) orientatie van de panelen en een berekening voor panelen met een gemiddelde orientatie (zuidwest of zuidoost). De twee pv-systemen zijn als volgt samengesteld:

PV-systeem met 'optimale' orientatie (zuid).
De zonnepanelen van het 'optimale' systeem hebben een hellingshoek van 40 graden, staan precies op het zuiden gericht en hebben een beetje last van beschaduwing door omringende bebouwing en bomen. De obstakels bedekken in totaal 5% van de hemelkoepel. Beschouw dit als een systeem onder redelijk ideale omstandigheden.

PV-systeem met 'gemiddelde' orientatie.
De zonnepanelen van het 'gemiddelde' systeem hebben een hellingshoek van 40 graden, staan gericht op het zuidwesten (of zuidoosten) en zijn ook licht beschaduwd door omringende bebouwing en bomen. De obstakels bedekken in totaal 5% van de hemelkoepel. Beschouw dit als een systeem met een gemiddelde opbrengst.

Locaties.
De pv-systemen zijn 'geplaatst' op 17 locaties die overeenkomen met de locatie van een KNMI meetstation.

Specificaties van de pv-systemen.
De zonnepanelen en omvormer van deze "virtuele" pv-systemen hebben identieke specificaties. De pv-systemen bestaan elk uit 12 panelen van 400Wp aangesloten op een omvormer met een uitgangsvermogen van 4000 Watt.


De Interactieve LOB pagina.
Met de
interactieve LOB pagina kun je een kaart van Nederland genereren met de opbrengst per maand of per jaar. Het kaartje geeft per locatie twee opbrengstcijfers in kWh/kWh. Het bovenste getal is van het 'optimale' systeem, het onderste getal van het 'gemiddelde' systeem. Ook opbrengsten voor de lopende maand (en jaar) zijn direct opvraagbaar (wordt meestal dagelijks bijgewerkt). Langjarig (gemiddelde) opbrengsten kun je opvragen met de linker-knop op "2001-2020" en met de rechter-knop kies je een maand of "Jaar".

Landelijke Opbrengst Berekening PV (LOB).


Algemeen.
Siderea publiceert voor 17 locaties in Nederland de verwachte opbrengsten van twee pv systemen. Het doel is u een idee te geven van de maandelijkse (en jaarlijkse) productie. U zult zien dat er landelijk productieverschillen optreden omdat de zonnestraling per lokatie zelden gelijk is.

Zonuren.
Gemiddeld ontvangt het westen van het land meer zonnestraling dan het oosten van het land. Op de website van het
KNMI kunt u zelfs per maand en per jaar bekijken hoe zonnig het is geweest.

Instraling.
Maar zonnepanelen werken ook op bewolkte dagen. Daarom is het beter naar de totale instraling (globale straling) te kijken in plaats van alleen het aantal zonuren.

Zonuren gemiddeld. Bron KNMI.

Instraling gemiddeld. Bron KNMI.